“nieuwe wegen ontstaan door ze te gaan”
Aanhoudende psychische problemen of belemmerende patronen kunnen voelen als een ingesleten snelle weg, -vertrouwd, maar niet altijd helpend. Verandering begint met een eerste stap op een nieuw pad. In het begin smal, ongebaand, onwennig – maar met elke stap wordt het steviger. Totdat je merkt dat je zelf de weg bepaalt.
Als klinisch psycholoog/psychotherapeut maak ik gebruik van wetenschappelijk bewezen en onderbouwde therapievormen en behandeltechnieken en ik werk vanuit de geldende professionele richtlijnen. In de praktijk kun je terecht voor zowel kortdurende klachtgerichte behandelingen, als voor langerdurende inzichtgevende psychotherapie gericht op (hardnekkige) disfunctionele patronen binnen jezelf en in contact met anderen. Ik beheers verschillende therapievormen en werk integratief. Je krijgt informatie over de verschillende mogelijkheden en samen kijken we welke therapie het beste bij je past.
Voor wie
De volgende klachten kunnen behandeld worden binnen de praktijk:
- Angst en paniekklachten
- Stemmingsklachten (depressie/somberheid)
- Dwangklachten
- PTSS en andere trauma gerelateerde angstklachten
- Persoonlijkheidsproblemen
- Verlies en rouwverwerkingsproblemen
- Levensfasegerelateerde problematiek
- Eetstoornissen
- Zelfbeeldproblematiek
- Identiteitsproblemen
- Autismespectrumstoornis
Sommige klachten vallen buiten mijn expertise gebied of kunnen niet behandeld worden in de vrijgevestigde setting. Hier kan ik je helaas niet bij helpen:
- Psychotische klachten
- Bipolaire stoornis
- Ernstige verslavingsproblemen
- Ernstig ondergewicht (BMI lager dan 16) of snel dalend gewicht
- Problemen op het gebied van forensische zorg (aanraking met politie/justitie)
- Hoge crisisgevoeligheid (regelmatige opnames, regelmatig contact nodig hebben met hulpverlening buiten kantoortijden)
Naast de afspraken in de praktijk is het in sommige gevallen ook mogelijk om je behandeling (gedeeltelijk) online te laten plaatsvinden via een beveiligde beeldbelverbinding
Ik bied het volgende aan:
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie leert je om anders tegen moeilijke situaties aan te kijken en om daar anders mee om te gaan. De therapie gaat over gedachten en gedrag, ofwel denken en doen. De eerste stap is om de klacht in kaart te brengen. Daarna werk je met de therapeut samen om je doelen te bereiken. Je onderzoekt in welke mate je gedachten en gedrag helpend zijn. Dat doe je door samen na te denken en vooral door dingen uit te proberen. Vaak blijkt dat de situatie niet zo negatief is als je denkt (verwacht), maar je moet het eerst ervaren om het te geloven. Door deze aanpak verminderen je klachten. Je wordt sterker, voelt je veiliger en hebt meer controle. De mensen om je heen zijn ook belangrijk in de therapie en worden waar mogelijk betrokken om verder te komen.
Voor meer informatie zie ook: www.vgct.nl
Schematherapie
Schematherapie is een vorm van psychotherapie die helpt om hardnekkige patronen in denken, voelen en gedrag te veranderen. Het is bedoeld voor mensen die in het dagelijks leven veel last hebben van deze patronen of hierdoor vastlopen. Deze patronen zijn gebaseerd op hardnekkige overtuigingen (de zogenaamde schema’s) die je tijdens je leven op basis van ervaringen hebt ontwikkeld. Voorbeelden van schema’s zijn: ‘Ik kan niemand echt vertrouwen’, ‘Ik doe het nooit goed genoeg’ of ‘Ik word nooit echt gezien’. Schema’s bepalen hoe we naar onszelf kijken en naar anderen en de wereld om ons heen. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en te veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en te veranderen. Het is een vorm van therapie waarbij jouw gevoelsleven en emotionele behoeften centraal staan. Je leert voelen wat je behoeften zijn en hoe je hier op een gezonde manier aan tegemoet kunt komen. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.
Voor meer informatie zie ook: www.schematherapie.nl
Constructionele (functioneringsgerichte) therapie
Constructionele gedragstherapie is een wetenschappelijk onderbouwde benadering waar de focus in de behandeling niet ligt op de klachten, maar juist op het versterken en vergroten van het klachtenvrije functioneren. In plaats van te focussen op symptomen of op terreinen waar je je niet goed kunt handhaven, richt je je op iets dat wel wil lukken en goed is voor je welbevinden. De focus ligt dus op betekenisvol en succesvol gedrag. Je richt bij deze therapievorm je aandacht op kansen en mogelijkheden die aansluiten bij wat jij nodig hebt om je welbevinden te verbeteren.
Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT)
Interpersoonlijke psychotherapie is een kortdurende, steunende gesprekstherapie voor de behandeling van depressieve klachten. IPT is gebaseerd op de gedachten dat veranderingen in het aantal of de aard van belangrijke relaties klachten kunnen uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Bij IPT staat het verbeteren van de relaties met andere mensen centraal. Ingrijpende veranderingen of verstoringen van relaties (interpersoonlijke problemen of life events) kunnen tot klachten leiden. Er wordt een (hooguit twee) probleemgebied(en) gekozen als focus van de behandeling. Hierbij kun je denken aan rouw t.g.v het overlijden van een belangrijke naaste, een interpersoonlijk conflict bijv. in huwelijk of werk, rolverandering, bijv. na een relatiebreuk of in nieuwe baan). Bij IPT heeft dit probleem altijd te maken met recente veranderingen in relaties met belangrijke anderen. Omgekeerd is het ook zo dat depressieve klachten duidelijk maken dat een of meer van de belangrijke relaties in iemands leven veranderd of verstoord zijn. IPT streeft ernaar de kwaliteit van de relaties met andere mensen te verbeteren waardoor de depressieve klachten weer kunnen afnemen. De behandeling bestaat uit 12-16 sessies.
Inzichtgevende psychotherapie
Inzichtgevende therapie heeft als doel inzicht te geven in het ontstaan en achterliggende mechanismen van psychische problemen. Vaak weet je niet precies waarom je bepaald gedrag vertoont of waarom je gevoelens van angst, onzekerheid of depressie ervaart. Wel kan het veel invloed hebben op je dagelijks leven. Bij inzichtgevende psychotherapie wordt onderzocht waar de basis voor gedrags- en gedachtepatronen is gelegd. Onze reacties blijven zich herhalen in onze huidige relaties en omgang met onszelf. Het doel van deze therapie is het bewust worden hiervan op een meer emotioneel niveau. Het kan leiden tot het vinden van een andere manier van reageren op moeilijke situaties in het hier en nu en het maken van gezondere keuzes.
Traumabehandeling
Het is normaal dat je intense emoties ervaart na een ingrijpende gebeurtenis. Maar als dit lang blijft aanhouden of zelfs toeneemt in intensiteit, kan er sprake zijn van een trauma. Een traumabehandeling kan helpen als het niet lukt om een heftige gebeurtenis(sen) een plek te geven. Ik bied de volgende vormen van traumabehandeling:
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeluk, seksueel geweld of geweld. Tijdens EMDR word je gevraagd om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis terwijl je tegelijkertijd wordt afgeleid door een of meer andere stimuli (bv. licht, geluid, opdrachtjes). De combinatie van deze twee taken zorgt voor een forse belasting van het werkgeheugen waardoor er minder plaats is voor de intensiteit en de negatieve emoties gekoppeld aan de herinnering. De emotionele lading neemt af en er ontstaat ruimte om een andere betekenis aan de herinnering te geven. Voor meer informatie zie ook: www.emdr.nl
Imaginaire Exposure
Na een traumatische gebeurtenis vermijden veel mensen gedachten, gevoelens, situaties en activiteiten die hen aan de gebeurtenis doen denken, omdat herinneringen aan het trauma angst oproepen. Blootstelling aan je herinneringen noemen we imaginaire exposure. Je traint jezelf om de nare herinnering ‘onder ogen’ te komen. Je vertelt je therapeut in detail wat er is gebeurd en hoe dit voor je was. Je therapeut stelt je vragen over wat je hebt meegemaakt. Op deze manier oefen je om niet meer bang te zijn voor je herinnering en kun je controle krijgen over de herinneringen. Ze zullen minder snel tevoorschijn komen om momenten dat je dat niet wilt en als ze nog wel voorkomen, kun je ze beter aan. Ook zul je anders gaan denken over jezelf en de wereld om je heen, je gedachten worden genuanceerder. De behandelduur is doorgaans kort en door de structuur in de behandeling, de veilige omstandigheden en de begeleiding, ben je in staat om de moeilijkheden te overwinnen.
Imaginaire Rescripting (ImRs)
Imaginaire Rescripting is een therapievorm gericht op het verminderen van PTSS symptomen door traumatische gebeurtenissen te herschrijven. In plaats van steeds weer dezelfde pijnlijke herinnering te herbeleven, leer je tijdens ImRs om de gebeurtenis op een andere manier te benaderen. Je herschrijft het ´verhaal´ van het trauma in gedachten, waardoor je de controle terugkrijgt over je emoties en reacties. Samen met de therapeut ga je op zoek naar wat jij toen nodig had gehad, of wat er misschien gestopt had moeten worden. In je fantasie laat je de situatie zo lopen, als je toen had gewenst. De nare gebeurtenis zal je nooit meer vergeten, maar je kan je op deze manier wel losmaken van de nare gevoelens en gedachtes die bij de herinnering horen. ImRS is effectief bij trauma´s die gepaard gaan met gevoelens van machteloosheid, schaamte of schuld. ImRs wordt vaak toegepast bij trauma´s die in de kindertijd zijn ontstaan en die nog steeds een grote impact hebben in de volwassenheid. Voor meer informatie zie ook: www.imrs.nl
Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP)
Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS is een therapievorm specifiek ontwikkelt voor de behandeling van PTSS. Deze therapie combineert elementen van verschillende psychotherapeutische benaderingen, zoals exposuretherapie, cognitieve therapie en maakt gebruik van rituelen, om traumatische ervaringen effectief te verwerken. BEPP is een kortdurende therapie, bestaande uit 16 sessies en heeft als doel om PTSS symptomen te verminderen door zowel de emotionele als de cognitieve impact van trauma te verminderen. Naast symptoomvermindering helpt deze therapie je ook om beter inzicht te krijgen in hoe trauma je leven heeft beïnvloed en hoe je er betekenis aan kunt geven. Voor meer informatie zie ook: https://arq.org/behandelingen/bepp-beknopte-eclectische-psychotherapie-voor-ptss
Psychodiagnostiek
Binnen de praktijk kan op indicatie psychodiagnostisch onderzoek plaatsvinden. Een dergelijk onderzoek vindt meestal plaats voorafgaand aan de start van de behandeling. Bij onderzoeksvragen kun je denken aan diagnostische vragen naar ontwikkelingsstoornissen (ADHD, ASS), evenals psychologisch onderzoek gericht op de persoonlijkheid indien van belang voor een passende behandeling. Een psychologisch onderzoek kan bestaan uit interviews, vragenlijsten en verschillende soorten taken. Er wordt een onderzoeksverslag gemaakt en deze wordt met je besproken.